2011. február 27., vasárnap

Az Év Ékszere 2011 / The Jewelry of The Year 2011

A Lakástrend és Design kiállítás keretein belül évente megrendezett „madeinhungary” tárlaton ékszertervezők is rendre lehetőséget kaptak. Innen jött az ötlet, hogy idén pályázati formában válogatott és díjazott munkák kerüljenek bemutatásra.

A pályázatra meghívást kapott a magyar kortárs ékszerművészek színe-java. Tizenkilencen éltek is a lehetőséggel, és közel hatvan ékszer fotóját küldték el a pályázatra. A négytagú zsűrit Spengler Katalin művészettörténész, kortárs ékszergyűjtő, Petrányi Zsolt művészettörténész, a Műcsarnok korábbi igazgatója, Horváth Béla műgyűjtő, a CIG Pannónia Életbiztosító Elnöke, és Petrus Ferenc építész, dizájner, a Pannon Arts galéria művészeti vezetője alkotta. Az ékszerek bírálata közben fontos szempont volt, hogy a díjazott ékszer a nyilvánvaló esztétikai értékeken túl tükrözzön egyfajta üzenetet a körülöttünk lévő világból.

Az Év Ékszere 2011 kiállítás a Lakástrend és Design kiállítás részét képező „madeinhungary” tárlaton tekinthető meg március 4-től 6-ig a Műcsarnokban.

A 2011-es év ékszere Varga Viktor HomoSapiens nevű gyűrűje lett.

„Az embert szükségleteinél szűkebb térbe helyeztem. Eme kényszerített szituáció kilenc fázisa jelenik meg a posztamensül szolgáló gyűrű tetején, könyv lapjait idéző formában. A középső figura viszonylagos nyugalmi helyzete reménykeltő.” Vallja az alkotó.





 


A második helyezett Lőrincz Réka Shopping Madonna”2” című alkotása lett

A plasztik lapba foglalt hölgy egy bevásárló kocsit tol serényen, ami rubin kövektől roskadozik. Ironikus társadalomkritikát, humort és esztétikumot mesterien ötvöz művében Lőrincz Réka.

 

 

 

 


A harmadik helyezett Vékony Fanni, Holle anyó kollekciója lett

„Kívül hideg, belül meleg” Holle anyó meséjében, amikor felrázzák Holle anyó dunyháját és száll belőle a toll, a felső világban hullani kezd a hó. Nem csak a tollpárna és a hótakaró adja a párhuzamot a témával, hanem a mesében szereplő segítőkész, melegszívű lány és rideg nővérének kettőse is. Ezzel akartam érzékeltetni, hogy az ünnep melege belülről fakad, az együttérzésből és szeretetből.”

 

 

A legígéretesebb pályakezdőnek Visy Dori bizonyult.

 

 

 

 

 

 

 

 Míg a legszebb férfi ékszert Abaffy Klári készítette.

 Via: nlcafe.hu

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...