2010. december 29., szerda

Használd a színek erejét!

A színek gyógyító-változtató erejét évezredek óta használják. Segítenek leküzdeni fizikai és pszichikai problémáinkat, formálják a jellemet és nagyban hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a lehető legteljesebben élhessük életünket!

Vannak színek, amelyeket még nem látunk!

A világban tulajdonképpen nincsenek valóban szilárd dolgok: a legkeményebb acél is atommá sűrűsödött energiából áll, egymás mellett rezgő kis részecskékből, ahogy minden, mi magunk is. Az emberi szem az energiahullámokat nem tudja érzékelni – kivéve a színeket, noha ezek közül sem ismerjük mindegyiket! Különösnek tűnhet, de az ember csak az evolúció hosszú évszázadai alatt tanulta meg érzékelni a színek sokféleségét, és ez a folyamat természetesen nem fejeződött be: számtalan olyan szín van még, amelyek majd időről időre egyre inkább felfedik magukat az egyre gyakorlottabbá váló emberi szem előtt, egészen addig, míg általánossá válnak és elnevezést is kapnak.

Hogyan képesek gyógyítani a színek?

A színek energia-voltuk révén képesek a szintén energiából álló emberi test problémáinak kiegyensúlyozására. Ezt persze a régiek jól tudták: az ókori Egyiptomban például prizmával törték meg a templomokba beáradó fényt, így az hétféle színként áramlott be a terembe – az egyes betegek pedig azokba a fénysávokba álltak, ahol a számukra kedvező hatású szín áldásait élvezhették. Az 50-es években tudományos kísérletekkel is igazolták a színek gyógyító erejét: kimutatták, hogy a kék csökkenti a magas vérnyomást, a narancs és a vörös növeli az étvágyat (a gyorsétkezdék ezért használják ezeket a színeket berendezéseikben, színvilágukban!), a rózsaszín nyugtat, a pulzus pedig csökken a fekete, kék és zöld fények láttán. A gyógyszeripar előretörésével azonban a színek gyógyító ereje háttérbe szorult, ami igazán kár, hiszen a színek világával az egyik legegyszerűbb és leghatékonyabb természetes gyógyszert tartjuk a kezünkben!

Hogyan alkalmazhatjuk a színterápiát?

Különböző problémáinkra igénybe vehetünk természetgyógyász által alkalmazott színterápiát is, de mi magunk is használhatjuk a színek gyógyító erejét: táplálékainkat, ruházatunkat, otthonunk színeit úgy válogathatjuk össze, hogy azok problémáinkat is orvosolják. Készíthetünk színes villanykörtéket is, így akár meditációval egybekötött szín-belélegzéssel is segíthetünk gondjainkon!

A színek jelentése és gyógyító hatása

Fehér

Jelentése: tisztaság, teljesség, eredetiség, nyitottság, lelki megmentő
Mikor használd: Ha reményre és békességre vágysz. Ha nehezen nyílsz meg mások előtt, a fehér szín itt is megoldást jelenthet!
Mikor kerüld: ürességérzetet, frusztrációt okozhat – a gyerekszoba falát mindig színesre fessük!

Citromsárga

Jelentése: bölcsesség, öröm, türelem, őszinteség, precizitás
Mikor használd: Segíti az emésztési problémák javulását. Fokozza a szellemi aktivitást. Fogyókúrában nagy segítő, egyensúlyba igyekszik hozni a testsúlyt.
Mikor kerüld: A túl sok sárga fáradtságot és letargiát okoz.

Narancs

Jelentése: aktivitás, lustaság, melegszívűség, nagylelkűség, energia
Mikor használd: Ha nehézségeid vannak, a narancs erőt ad ahhoz, hogy szembenézz velük. Hat a mellékvesére is, így növeli a fizikai teljesítőképességet. Elősegíti a változásokat. Megkönnyíti az igazságtalanságok elviselését. Enyhíti a klimax és a menstruáció tüneteit.
Mikor kerüld: A túl sok narancssárga közönyössé, hideggé tehet.

Vörös

Jelentése: növekedés-pusztulás, kreativitás, dinamizmus, akaraterő, hatalom
Mikor használd: ha negatív gondolataid kigyomlálására vágysz. Méregtelenítésnél fokozza a salakanyagok eltávozásának intenzitását. Merevség esetén segít lazítani az izmokat, ízületeket. Bátortalanság esetén önbizalmat növel, célok elérésénél motivációs erőt képvisel!
Mikor kerüld: ha túl aktív, dinamikus ember vagy, a vörös agressziót válthat ki. Szívbetegség, stressz esetén szintén kerülendő!

Zöld

Jelentése: egyensúly, stabilitás, tapintat, nagylelkűség, képzelőerő, harmónia
Mikor használd: Nyugtató hatása rendkívüli. Harmóniára és megértésre vágyódás esetén remekül használható. Klausztrofóbia ellen is nagyon hatásos lehet!
Mikor kerüld: A túl sok zöld szín tompultságot okozhat.

Kék
Jelentése: bölcsesség, türelem, igazságosság, csendesség
Mikor használd: A zaklatott lelket kiválóan megnyugtatja. Segít leküzdeni a kisebbrendűség érzését, önbizalmat ad. Kitűnő hatással van a pajzsmirigyre, torokra és tüdőre. Gyermekbetegségek, főként fogzás és fülfájás esetén is remekül alkalmazható!
Mikor kerüld: Bármikor alkalmazhatod. Azonban a túl sok kéket viselő emberek nagy manipulátorok is lehetnek!

Barna

Jelentése: születés-elmúlás, szilárdság, megbízhatóság, önuralom
Mikor használd: Betegségek megelőzésére kiváló. Idegenségérzet, szeretethiány esetén pozitív változásokat hoz.
Mikor kerüld: A túl sok barna szín visszahúzódóvá tehet.

Fekete

Jelentése: teljesség, tanítás, kreativitás
Mikor használd: Ha bátorításra van szükséged, hogy saját véleményeid alapján cselekedj. Önállóságra sarkall. A káoszból képes rendet teremteni.
Mikor kerüld: A túl sok fekete depressziót, fásultságot, hiányérzetet okoz.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...