2009. október 4., vasárnap

0109 - rockabilly újra



















Rockabilly szimbólumok

Nautical star ("tengerészeti csillag"): Ez a jelkép a tengerészektől ered, számukra a hazajutást jelképezte. Régen a tengeren ugyanis a csillagok alapján tájékozódtak. Újabban jelképezheti azt is, hogy viselője a saját útját járja (aminek során a "csillagok" a saját elveinek felelnek meg).


Fecske: Ennek sok jelentése van, kultúránként változik. Az ókori civilizációk szerint a halott gyerekek lelkét fecskék szállították az alvilágba (de megjelent pozitív szereplőként is, mint pl. a szerelem és a tavasz jelképe). Az iszlámban az állandóságot és a hitet jelentette, de Japánban a hűtlenség szimbóluma volt. A tengerészek számára a reményt jelentette, ugyanis a fecskék megjelenése a szárazföld közelségét jelentette. A hagyomány szerint minden 5000. mérföld után egy fecskét tetováltattak magukra. A szívénél átszúrt fecske egy barát elvesztését (a tengeren) jelentette. Sok helyen kékmadárként (ez egy rigóféle) hivatkoznak rá, bár neki más jelentése van.


Dobókocka: A szerencsét jelenti.


Vasmacska: Egyértelműen a tengerészekhez köthető, sokaknál az Atlanti-óceánon való első átkelést jelképezte. Az állhatatosságot is jelentette.


Konföderációs zászló: Eredetileg az amerikai polgárháborúban a Konföderáció zászlója (meglepő ;>). Ez a szövetség azt a 13 államot (innen a 13 csillag, bár ténylegesen csak 11 államot irányított) foglalta magában, akik Lincoln megválasztása miatt elszakadtak az Egyesült Államoktól (A déli államok rabszolgatartók voltak, Lincoln ellenezte ezt). A zászlónak ma több jelentése is van. Sokan rasszista jelképnek tartják (a rabszolgatartás miatt), de jelképe a rockabilly-nek és a countrynak is (mivel ezek a műfajok a déli államokból erednek).


Lángnyelvek: Ennek is sok jelentése van. Jelenthet átalakulást, pusztulást, reményt, világosságot és tudást. A rockabilly esetében a zenéből felszabaduló energiát (is) jelképezheti.




Billiárdgolyó: A szerencse és a kockáztatás jelképe megint csak, bár sok jelentése van. A kábítószer-élvezők körében bizonyos drogok keverékét is jelenti.

Forrás: rockinboard


Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...